Základní surovina: Brambory
Brambory jsou jedna z nejdůležitějších pěstovaných plodin. Část, kterou konzumujeme se jmenuje hlíza. Velkou část brambor tvoří škrob, ale ač se to nezdá brambory obsahují i látky prospěšné a to jsou minerální látky, kyselina citronová a dokonce i vitamín C, který v minulosti nebyl běžně dostupný a tak se brambory považovaly za všelék.
Brambory rozdělujeme do skupin podle toho, co z nich budeme vařit
- Varný typ A – to jsou brambory hlavně na saláty
- Varný typ B – klasické brambory vhodné jako přiloha
- Varný typ C – ideální na bramborovu kaši
Jak vybrat kvalitní brambory?
Hlízy by měly být ideálně bez poškození – bez děr a tmavých skrv. Slupka by měla být hladká – ne zcvrklá ani zelená. Nikdy nekupujte ani nejezte brambory nahnilé nebo plesnivé, takové hlízy hoďte rovnou do koše.
Ingredience nas lodičky z brambor
-
Několik větších brambor
-
4 sušený rajčata
-
1 balení mozzarely
-
sůl, pepř
-
růžičková kapusta
-
stroužek česneku
-
lžíce olivového oleje
-
nakládaná nebo mražená kukuřice
- kvalitní šunka
1) Nejdříve si vyberte brambory a pečlivě je omyjte.
Rozpalte troubu na 180 stupňů. Vyberte si plech, kde na dno rozložte pečící papír, aby se vám lodičky nepřipekly ke dnu.
2 ) Brambory rozpulte postupně lžící vydlabejte. Není důležité, jak hezké bude to co vydlabáváte. Všechny vnitřky opatrně nožem nakrájejte na malé kousky, které dejte do větší misky.
3) K nakrájeným vnitřkům brambor přidejte, sušená rajčata, na malé kousky nakrájenou kapustu, trošku šunky, která nám nápoň krásně ovoní, na kostičky nakrájenou mozzarelu, přisypte kukuřici, vymačkejte stroužek česneneku. Osolte a opepřete a pečlivě promíchejte a směs lžicí vraťte do lodiček.
4) Dejte brambory opatrně do trouby a nechte alespoň 45 minut péct. Trvá to dlouho. Brambory se musí skrz na skrz propéct.
Tip: Mezi tím než se brambory dopečou, můžete si připravit plachty ze špejlí a barevného papíru. Jednoduché a efektní. Na každou plachtu napište, komu bude jídlo patřit. Uvidíte, že tím strávníkům uděláte ohromnou radost.