Zbytek pečeného kuřete – kuřecí burger

burger

Stává se nám hodně často, že k víkendovému obědu dělám pečené kuře. Naporcuji ho na jednotlivé díly a i přes to, že jsme 4 (vlastně spíš 2 a dvě poloviny člověka :) ) většinou jedno prso celé zůstane. To pak prostě zpracuji. Kuřecí burger je k tomu neideálnější. Najíme se všichni 4 a …. kdo nemiluje burgery? :)

Postup je jednoduchý ještě během odpoledne naházím suroviny do robota, zapracuji a nechám kynout těsto na bulky. Těsně před večeří je pak hodím do trouby. Mezitím co se pečou zpracuji rychlý salát coleslaw, který je ze surovin za pár korun a nakonec vymáchám maso v marinádě na pánvi a můžete servírovat!

Hamburgerové bulky

Ingredience na 6 bulek

  • 250 g celozrnné hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • polovina vejce (rozkvrdlat vidličkou a zbytek nechat na potření)
  • lžička g soli
  • půl pytlíčku instantního droždí
  1. Všechny suché suroviny smíchejte dohromady ( mouku, cukr, sůl, droždí).
  2. Přidejte vajíčko, mléko a olivový olej. Prohnětete pečlivě, nebo nechte, ať za vás pracuje robot. Nechte kynout asi hodinu.
  3. Po hodině vytvarujte bulky a ty nechte ještě asi 15 minut odpočívat. Rozpalte si mezitím troubu zhruba na 200 stupňů. Každou bulku potřete vajíčkem a posypte mákem nebo sezamem a dejte péct dokud nebudou zlaté, přesně tak jak máte rádi.

Velmi rychlý coleslaw

Ingredience ( 4 – 6 porcí)

  • polovina menší hlávky bílého zelí
  • nastrouhané 2 střední mrkve na hrubo
  • dvě lžíce majonézy
  • šťáva z citronu
  • lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  1. Zelí nakrájejte na velmi tenké plátky, mrkev nastrouhejte na jemno a dejte do větší misky.
  2. Zakapejte šťávou z jedné poloviny citronu.
  3. Smíchejte majonézu, druhou polovinu citrónu a hořčici. Osolte, opepřete a zamíchejte do mrkve se zelím. Můžete ještě dopepřit, případně dosolit podle chuti.

Maso a marináda

Ingredience 

  • domácí grilovací koření ( recept zde )
  • olivový olej na pánev
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • kuřecí maso natrhané na malé kousky (z prsou se dají udělat zhruba 4 porce)
  1. Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm zlehka natrhané maso.
  2. Zasypte ho kořením a přidejte rajčatový protlak.
  3. Teď už zbývá jen zkompletovat burger. Na housku dejte salát coleslaw, maso a nakonec zeleninu podle toho, jak jí máte rádi. Můžete přidat okurku, cibuli a nebo také nic dalšího a zůstat jen u masa se salátem coleslaw. Představivost už vás navede určitě na ty nejúžasnější burgery. Dobrou chuť!

Comments are closed.