Jáhlové šišky s mákem a brusinkami

main

Jáhly

Jáhly možná neznáš, ale jsou hlavní surovinou dnešního receptu. Vyrábí se loupáním prosa setého (což je obilnina). Dříve se u nás jáhly používaly v kuchyni opravdu hodně, ale nakonec je klasické pšeničné produkty a brambory vytlačily. Jáhly jsou také opravdu bohaté na vitaminy. Obsahují vitamin A a vitaminy skupiny B. Také mají dostatek  draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků. To ale nejsou všechny pozitiva, mají také nižší glykemický index, jejich energie se tedy uvolňuje postupně do těla. To znamená, že budeš mít spoustu síly a nedostaneš brzy hlad. Když k nim přídáš trochu másla, mák, skořici a brusinky, uvidíš, že si opravdu pochutnáš.

Ingredience (3 – 4 porce):

  • 200g jáhel
  • 100g hladké špaldové mouky
  • 3 lžičky škrobu
  • 100g rozemletého máku
  • dvě lžíce másla
  • dvě kávové lžičky skořice
  • zavařené brusinky na podávání (podle chuti)

1. Jako první si musíme udělat těsto, ze kterého budeme potom válet šišky. To bude největší zábava.

2. Jáhly tedy s maminkou uvařte podle návodu na obalu. 3/4 odeberte a všechny ostatní rozmixujte ve foodprocesoru s hladkou moukou a škrobem. Pokud nemáte foodprocesor, tak použijte třeba tyčový mixér (mívá mixovací nádobu, použijte tu). Tohle ale udělá maminka.

3. Přidejte zbytek jáhel a rukama zapracujte těsto, které bude hezky držet pohromadě a nebude se lepit. Klidně přidejte ještě mouku.

postup

4. Uválejte tenké válečky a ty dejte vařit na páru nebo do vody jen na krátkou dobu. Zhruba asi na 4 minutky.

5. Vyndejte z vody nebo páry a nechte okapat.

6. Rozpalte pánev, přidejte dvě lžíce másla, potom přihoďte šišky a chvíli opékejte, dokud nebudou trochu zlaté. To opět udělá maminka, protože to bude bezpečnější.

7. Až budou šištičky opečené, přidejte mák a skořici, promíchejte a můžete podávat.

8. Na talíři si potom šištičkám přidejte ještě brusinky. Uvidíte, že si pochutnáte!

 

Comments are closed.