Pohankové palačinky s jahodovou omáčkou a datlovým sirupem

main

Hlavní surovina: Pohanka

Pohanka je jedna z mála obilovin, která neobsahuje lepek. Tudíž je vhodná pro osoby trpící celiakií. Nemocí, která se vyznačuje špatným vstřebáváním lepku, který je součástí běžných obilovin jako je pšenice, ječmen, žito…
Pohanka posiluje imunitu (vaše tělo odolá jednušeji nemocem), pročišťuje a je bohatá na rutin, který léči cévy, kterými proudí vaše krev.
Pohankové palačinky se dělají hlavně ve Francii. Říká se jim crepes. Zkuste si je také, je to zdravější varianta palačinek na které jste zvyklí.

Ingredience

  • 200g pohankové mouky
  • 3 vajíčka
  • asi 500 ml mandlového mléka (můžete použít i normální)
  • lžíce rozpuštěného másla
  • dvě lžíce datlového sirupu do těsta
  • miska jahod
  • lžíčka vanilkového extraktu
  • dvě lžíce datlového sirupu
  • bílý jogurt

1) Nejdříve si udělejte těsto. Všechny ingredience – 200g pohankové mouky, vajíčka, mléko a máslo smíchejte dohromady. 

2) Rozšlehejte metličkou v lepivé těsto, tak aby v něm nebyly žádné hrudky, ale zároveň musí být trochu tekuté a dejte asi na 30 minut odležet do ledničky.

postup

3) Mezi tím si připravte jahodou polevu. Jahody rozmačkejte vidličkou, šťouchadlem na brambory nebo lehce rozmixujte. Přidejte vanilkový extrakt a trochu datlového sirupu. Promíchejte.

postup2

4)  Opečte na tenké vrstvě kokosového oleje na pánvičce postupně všechno těsto. Snažte se dělat palačinky co nejtenčí a opečte je z obou stran.

5) Palačinky naplňte jahodami, přidejte jogurt a zabalte. Dobrou chuť!

Comments are closed.