Recepty na talířek

Mrkvové koblihy s jogurtovou polevou

Odepřít dětem sladké je téměř nesplnitelný ůkol :) Tyhle koblížky mají jednu přidanou hodnotu a to je mrkev. Chutnají fakt skvěle, jsou voňavé a myslím, že s krásnou bilou jogurtovou polevou je můžete použít jako velikonoční sladkosti :) Krásné velikonoce!

 

Ingredience (zhruba 15 kobližků)

  • 240g mrkve (zhruba tři) nakrájené na hrubo
  • 2 lžíce smetany
  • 6 lžíc třtinového cukru
  • 480 g hladké mouky
  • 70ml vlažného mléka
  • 50 g másla
  • 1 balení sušeného droždí
  • špetka soli
  • špetka mletého badyánu
  • špetka skořice
  • 1 vajíčko a 2 žloutky
  • 1 balení vašeho oblíbeného bílého jogurtu
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce vody
  1. Nejdříve si dejte vařit mrkev do vody zhruba na 20 minut. Potřebujeme, aby úplně změkla.
  2. Mezi tím co se vaří mrkev, dejte máslo do malého rendlíčku a opatrně na mírnem plameni zahřejte dokud lehce nezhnědne. Přelejte do misky a nechte vychladnout.
  3. Mléko zahřejte a přisypte droždí, nechte chvilku vyběhnout.
  4. Mrkev slijte, přidejte dvě lžíce smetany a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Nechte vychladnout.
  5. Mouku smíchejte s cukrem, kořením a špetkou soli. Přidejte vajíčka, mléko a máslo a nakonec rozmixovanou vychladlou mrkev. Těsto nechte pořádně pomocí hnětacího háku zpracovat v robotu (nebo uhnětěte vařečkou) a nechte 1 hodinu kynout.
  6. Po hodině těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a válečkem uválejte na zhruba 1,5 cm silnou placku.
  7. Vykrajujte kolečka a dovnitř koleček malou díru (Já použila 8 cm a 2cm průměr koleček jestli doma nemáte taková vykrajovátka můžet improvizovat – sklenice a víčko a pod.)
  8. Skládejte na pečící papír, jeden koblížek vedle druhého. Přikrejte utěrkou a nechte dalších 45 minut kynout.
  9. Připravte si jogurtovou polevu, rozehřejte 4 lžíce třtinového cukru a přidejte k němu asi 2 lžíce vody. Měl by vám vzniknout sirup. Ten smíchejte s jogurtem a dejte do lednice ztuhnout.
  10. Rozpalte větší množství oleje ve kterém budete koblížky smažit. Z každé strany dokud nebudou hnědé. Jakmile vychladnou, polijte se jogurtovou polevou. Čím je ozdobíte už je jenom na vás. My jsme použili naše oblíbené zdobení z Marks and Spencer, protože při jeho obarvování byly použity jenom přírodní barvy (řepa, špetnát, kurkuma)

Comments are closed.