Recepty na talířek

Lodičky z brambor

Základní surovina: Brambory

Brambory jsou jedna z nejdůležitějších pěstovaných plodin.  Část, kterou konzumujeme se jmenuje hlíza. Velkou část brambor tvoří škrob, ale ač se to nezdá brambory obsahují i látky prospěšné a to jsou minerální látky, kyselina citronová a dokonce i vitamín C, který v minulosti nebyl běžně dostupný a tak se brambory považovaly za všelék.

Brambory rozdělujeme do skupin podle toho, co z nich budeme vařit

  • Varný typ A – to jsou brambory hlavně na saláty
  • Varný typ B – klasické brambory vhodné jako přiloha
  • Varný typ C – ideální na bramborovu kaši

Jak vybrat kvalitní brambory?

Hlízy by měly být ideálně bez poškození – bez děr a tmavých skrv. Slupka by měla být hladká – ne zcvrklá ani zelená. Nikdy nekupujte ani nejezte brambory nahnilé nebo plesnivé, takové hlízy hoďte rovnou do koše.

 

Ingredience nas lodičky z brambor

  • Několik větších brambor

  • 4 sušený rajčata

  • 1 balení mozzarely

  • sůl, pepř

  • růžičková kapusta

  • stroužek česneku

  • lžíce olivového oleje

  • nakládaná nebo mražená kukuřice

  • kvalitní šunka

1) Nejdříve si vyberte brambory a pečlivě je omyjte.

Rozpalte troubu na 180 stupňů. Vyberte si plech, kde na dno rozložte pečící papír, aby se vám lodičky nepřipekly ke dnu.

2 ) Brambory rozpulte postupně lžící vydlabejte. Není důležité, jak hezké bude to co vydlabáváte.  Všechny vnitřky opatrně nožem nakrájejte na malé kousky, které dejte do větší misky.

3) K nakrájeným vnitřkům brambor přidejte, sušená rajčata, na malé kousky nakrájenou kapustu, trošku šunky, která nám nápoň krásně ovoní, na kostičky nakrájenou mozzarelu, přisypte kukuřici, vymačkejte stroužek česneneku. Osolte a opepřete a pečlivě promíchejte a směs lžicí vraťte do lodiček.

 4) Dejte brambory opatrně do trouby a nechte alespoň 45 minut péct. Trvá to dlouho. Brambory se musí skrz na skrz propéct.

Tip: Mezi tím než se brambory dopečou, můžete si připravit plachty ze špejlí a barevného papíru. Jednoduché a efektní. Na každou plachtu napište, komu bude jídlo patřit. Uvidíte, že tím strávníkům uděláte ohromnou radost.

Comments are closed.