Recepty na talířek

Lívance z ovesného mléka s pohankovou moukou

Někdy je fajn zkoušet trochu jiné alternativy mlék než je to klasické kravské. Mě tentokrát oslovilo mléko z ovesných vloček. Existuje jich ale obrovské množství, můžete koupit sojové, mandlové, rýžové… V obchodě, ano pravda, je o něco dražší než běžné mléko, ale jednou za čas proč to nezkusit? Příště si uděláme domácí rostlinné mléko z lískových ořechů. Pro starší děti, ideální třeba do palačinek, uvidíte jak krásně se dají ořechy zpracovat a ani kousek nepřijde na zmar.

 

Ingredience zhruba na 4 porce

  • 400 ml ovesného mléka
  • 120 g polohrubé mouky
  • 120 g hladké pohankové mouky
  • 50 – 100 ml javorového sirupu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • kokosový olej na vymazání lívanečníku
  • k podávání: borůvky, zakysaná smetana nebo jogurt, javorový sirup

Postup:

  1. Vejce pomocí metličky rozšlehejte, přidejte javorový sirup a ovesné mléko.
  2. Pak odvažte obě mouky a pomocí metličky je vmíchejte do misky k ostatním ingrediencím a pečlivě vyšlehejte, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky.
  3. Nakonec přidejte zhruba 2 lžičky pečícího prášku.
  4. My na vymazání lívanečníku používáme kokosový olej, i přes to, že se o něm v poslední době vedou nekonečné diskuze, přijde mi skvělé jednou za čas nahradit obyčejný olej nebo máslo něčím neobvyklým, ale konečná volba je na vás.
  5. Smažíme lívance na troše oleje, dokud nezpracujeme všechno těsto
  6. Lívance jsou nejlepší s borůvkami a javorovým sirupem, ale zkuste přidat jogurt, zakysanou smetanu a další ovoce, záleží na vás. Dobrou chuť!

 

Comments are closed.