Krémová zeleninová polévka

polevka

Tahle polévka vás zachrání ve chvílích, kdy máte v lednici poslední kousky zeleniny a ve spíži jen pár brambor. Je bez lepku (pokud nepřidáte těstoviny), přitom tak hustá, že v ní stojí lžíce a ještě ke všemu vás zahřeje až přijdete zmrzlí z venku. Určitě se vám bude hodit příští týden, až teploty zase spadnou pod bod mrazu a budete se vacet ze zimních procházek.

Ingredience na 4 porce

  • lžíce másla
  • cibule
  • 2 menší mrkve
  • petržel
  • 2 střední brambory
  • mražená kukuřice a hrášek (můžete použít i ty z plechovky)
  • 1/2 pórku
  • řapíkatý celer
  • 1 stroužek česneku
  • 800ml vody
  • špetka majoránky, petržele a dalších oblíbených bylinek
  • 2 lžíce pohankové krupice
  • volitelné: brokolice, těstoviny
  1. Všechnu zeleninu nakrájejte na drobnější kousky. Na lžici másla opečte nadrobno nakrájenou cibulkou a pak přihoďte všechnu zbylou zeleninu vč. brambor, kukuřice a hrášku.
  2. Zalijte vodou. Osolte, opepřete, přikrijte pokličkou a nechte povařit dokut zelenina (hlavně brambory) úplně nezměkne.
  3. Přidejte stroužek česneku a všechny vaše oblíbené bylinky a dvě lžíce pohankové krupice. Vařte dokud polévka úplně nezhoustne.
  4. Pokud chcete polévku extra sytou, můžete přidat i těstoviny nebo polévku ozdobit opečenou slaninkou. Pak Vám polévka poslouží jako hlavní jídlo nebo opravdu hodně vydatná večeře.

_MG_6081

Comments are closed.