Jahodový koláč

IMG_5766

Hlavní surovina: Jahody

Existuje vůbec někdo, kdo nemá rád jahody? Jahody jsou obrovským zdrojem vitaminu C. Ten pomáhá při nachlazení, takže pokud teď trpíte nějakou rýmou nebo chřipkou, pusťe se do nich. Obsahují i další vitamíny a to hlavně vitamín A – ideální pro vaše oči, vitamín B, který Vám pomůže posílit vaše nervy. Třeba se pak nebudete tolik rozčilovat a vztekat :) Poslední hojně obsažený vitamín je vitamín E, který se uvadí jako vitamín, který posiluje obranyschopnost. Může se stát, že se po jahodách osypete, ale vyzkoušejte je znovu za rok či dva, alergie na jahody není totiž klasickou alergii. Nebo zkuste jahody jakkoliv tepelně zpracovat, protože alergeny se teplem zničí. Jako například v tomto koláči, který jsme pro vás s Vojtou a Lindou upekli, nafotili a sdílíme.

Když budete nakupovat jahody, vybírejte pečlivě. Měly by být bez otlaků a bez plísně. Lesklé a se zdravou zelenou stopkou. Jahody podléhají rychlé zkáze – kazí se opravdu velmi rychle, proto kupujte vždy množství, které dokážete rychle sníst nebo zpracovat.

Ingredience: 

  • 100 g hladké mouky
  • 230 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g kokosového oleje
  • půl sáčku sušeného droždí
  • 80 g třtinového cukru
  • asi 0,5 kg čerstvých jahod

Na drobenku: 

  • 100g hrubé mouky
  • 100g másla
  • 100g třtinového cukru

1) Půlku mléka nalijte do kastrůlku a přidejte kokosový olej. Zahřejte aby se rozpustil.

2) Druhou půlku dejte do misky, přidejte špetku cukru, lehce zahřejte a nasypte droždí ze sáčku. Připravíte tak kvásek a necháte ho chvíli vzejít.

3) Mouku dejte do velké mísy. Přidejte špetku soli, třtinový cukr, vajíčko a mléko s kokosovým olejem. Pak přilijte i vykynutý kvásek.

4) Dejte do robota, nebo použijte ruce a zpracujte v krásně hladké lesklé těsto. Zasypte trochou hladé mouky a dejte na 1 hodinu kynout. Těsto by mělo být jednou tak velké.

5) Zatím co kyne připravte si drobenku. To je nejlepší zábava. Nasypte do misky máslo, hrubou mouku a třtinový cukr a všechno rukama zpracujte v drobivou konzistenci. Rozpalte troubu na 170 stupňů.

6) Vykynuté těsto natlačte do formy nebo pekáče a poklaďte nakrájenými jahodami. Posypte drobenkou.

IMG_5766

postup

7) Dejte péct asi na 30 minut do trouby nebo dokud kraje nebudou hezky zlaté. Poproste rodiče, aby vám koláč vyndali, když je hotový a nechte vychladnout.

Užijte si ho! :)

IMG_5781

Comments are closed.