Recepty na talířek

Food Revolution Day – SQUASH IT SANDWICH

Dnes je Food Revolution Day! Boj za to, aby děti jedly líp. Aby se vzdělávaly v oblasti jídla. Protože jenom takové děti si dokážou vybrat kvalitní jídlo. Chceme přeci lepší jídlo kdekoliv. V jídelnách, doma a vlastně (alespoň já to tak mám) chci hlavně aby děti dokázaly rozlišit mezi tím co je pro ně dobrý a proč to tak je.

Nezapomeňte podepsat petici! Sdílejte dál !

 

Vezměte je dnes do kuchyně a umlaťte s nimi tenhle sqash it sandwich :) Doslovně přleoženo jako rozmačkaný sendvič. Děti to rozhodně bude bavit, to vám garantuju :)

Ingredience na houstičky

  • 300g hladké mouky
  • 200g celozrnné mouky
  • pytlík sušeného droždí
  • špetka soli
  • lžíce medu
  • hrst slunečnicových semínek (+ na ozdobení)
  • dvě lžíce sezamových semínek (+ na ozdobení)
  • 250 ml vody
  1. Smíchejte mouky dohromady- to vlastně můžou úplně jednoduše udělat děti, přidejte sůl, droždí a ještě trochu promíchejte.
  2. Nasypte k mouce semínka (trochu si nechte na posypání navrch) a začnete pomocí vody zadělávat těsto.
  3. Může to udělat robot nebo vy vařečkou, ale robot vám rozhodně ušetří spoustu práce. Když se moc těsto lepí na strany mísy je potřeba přidat mouky naopak, když nechce těsto držet v kompaktním tvaru, pak přidejte vodu. Už z toho důvodu přidávejte vodu opatrně po menších dávkách.
  4. Těsto nechte alespoň hodinu kynout.
  5. Rozpalte si troubu na nejvyšší možný stupeň
  6. Po zhruba hodince vytvarujte z těsta houstičky takového tvaru, jaký je vám milý, skládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte zase chvíli kynout. Zhruba půl hodiny.
  7. Každou houstičku lehce navlhčete a úplně jednoduše posypte zbylými semínky a celý plech houstiček dejte do rozpálené trouby.
  8. Doba pečení je závislá na teplotě a druhu trouby, ale sledujte barvu, jakmile budou houstičky zlaté je ta správná chvíle vyndat je z trouby.
  9. Nechte je vychladnout.

Ingredience na náplň

  • zeleninu, kterou máte rádi – my použili : kedlub, polovinu okurky, jablko, papriku, hrášek, mrkev
  • bylinky – my použili kopr, libeček, petrželku
  • zhruba 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balsamikového octa
  • humus (můžete klidně vynechat)
  • čerstvý sýr
  1. Postup vám napoví naše video.
  2. Zeleninu nakrájejte na menší kousky, zabalte do utěrky a rozmlaťte válečkem (tohle je fakt část, která děti hodně baví). Dejte do misky a přidejte bylinky.
  3. Pak smíchejte olivový olej a balsamikovou redukci a nalejte na salát.
  4. Houstičky podélně rozkrojte, namažte humusem, sýrem a nakonec nakupte salát.
  5. Dobrou chuť!

 

Comments are closed.