Recepty na talířek

Dýňová polévka s pohankovou krupicí

Hlavní surovina: Dýně Hokkaidó

Dýně Hokkaidó je zelenina, která patří stejně jako např. okurka do tykvovité skupiny. Je bohatá na spoustu vitamínů, minerálů a také vlákniny. Dýní je samozřejmě několik druhů, my si pro polévku vybrali dýni Hokkaidó, protože ta je na rozdíl od těch ostatních vhodná na všemožné vaření. Má nasládlou chuť, skvěle chutná i pečená.  Dýni vybírejte tak, aby byla sytě oranžová, hladká bez viditelných poškození. Starou dýni většinou poznáte tak, že je nevzhledná a bledá. Sezona dýně je na podzim, v tuhle dobu je ideální čas na připravu polévky 

Ingredience:

  • 3 malé dýně hokaido
  • 2 větší brambory
  • půlka cibule
  • 1l zeleninového vývaru
  • lžíce pohankové krupice
  • sůl, pepř, mletý koriandr

1) Rozpalte troubu na 180 stupňů.

2) Seřízněte vršky dýní, pak trochu i spodky, aby dýně stály.  Vydlabejte vnitřky a dejte je bez semínek na plech s pečícím papírem a vložte do rozpálené trouby. Pečte asi 15 minut.

3) Mezi tím co se budou dýně péct si oloupejte brambory a cibuli. Obojí opatrně nakrájejte. Připravte si hrnec a na dno nalijte trochu (asi dvě lžíce)  olivového oleje.

4) Vyndejte OPATRNĚ dýni z trouby.

5) Na oleji osmažte cibulku (stále míchejte) , přidejte brambory a dýni. Promíchejte. Zalijte vývarem a nechte asi 20 minut vařit.

6) Po dvaceti minutách rozmixujte tyčovým mixérem brambory, dýni a přidejte lžíci pohankové krupice.

7) Povařte ještě asi 5 minut a podávejte v malých dýních, ozdobené buď dýňovými semínky nebo mandlemi s kapkou smetany.

 

 

Comments are closed.