Recepty na talířek

Brownies s mandlemi

Hlavní ingredience: Kakao

Děti, vy si pod pojmem kakao určitě představíte nápoj, který míváte k snídani. Ten se často dělá z Granka, což je směs kakaového prášku, cukru a dalších přísad, ale nás bude právě zajímat kakaový prášek. Ten se vyrábí ze semen kakaovníku. Ty se upraží, rozdrtí, oddělí se kakaové máslo a ze zbytku vznikne kakao.
Kvalitní kakao poznáte podle množství tuku, které obsahuje, ale hlavně ho poznáte na chuti třeba právě těchto brownies, kde je kakao tou nejdůležitější surovinou.
Z kakaa a kakaového másla se potom vyrábí i čokoláda, vybírejte čokoládu, která obsahuje minimální množství jiného tuku než je kakaové máslo. Protože jakýkoliv tuk, který tam najdete je horší. 

Ingredience na brownies

  • 250 g másla (1 celé balení)
  • 5 lžíc kvalitního kakaa
  • 3 vajíčka
  • hrst mandlových lupínku (tenké plátky mandlí)
  • lžíce sušených borůvek
  • 120g mouky
  • 5 lžíc třtinového cukru
  • lžíčka vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu (pozor! ne vanilkového aroma)

Na těchto brownies je super, že jsou úžasně lehké a rychlé. Těsto je až neuvěřitelně vláčné a maxi-čokoládové. Jednou za čas můžete zhřešit něčím takovým. Vybírejte kvalitní základní ingredience a nepřejídejte se.

1) Nejdříve rozpusťte máslo (ideálně pomalu na plotně).

2) Přidejte k němu všechny lžíce kakaa.  

3) Vyklepněte všechny vajíčka do velké misky a ušlehejte je do pěny s třtinovým cukrem.

4) Přidejte vanilkovou pastu a přilijte směs másla kakaa.

5) Pak postupně přimíchejte mouku, aby se ve směsi krásně rozmíchala. Přihoďte mandle a sušené borůvky.

6) Plech nebo zapékací misku si vymažte ideálně kokosovým olejem a nalijte do ní těsto.

7) Dejte péct na 180 stupňů asi na 20 minut.

8) Vyndejte opatrně z trouby a nechte úplně vychladnout. Užijte si je! :)

Comments are closed.